Konsten att lära känna sig själv

Under min sjukskrivning våren 2018 började jag ifrågasätta ett flertal beteenden hos mig själv. Främst tankar och beteenden kopplade till prestation och görande. Jag började fundera kring vad jag gör, vem jag är och varför. Läste en del olika böcker tex The subtle art of not giving a f*ck. Pratade med vänner och professionella. Vissa ord och tankar som fick mig att ändra på beteenden, men framförallt tankar om mig själv och vad jag gör.

Klipp till en lektion under hösten 2018. Ämnet är Personlig utveckling och vi har en gästföreläsare. Vi ska rita ett självporträtt. Sakta börjar tårarna trilla när jag är klar. Porträttet jag har ritat ser ut såhär:

Jag såg mig äntligen såhär; som en inspirerande, glad, stark, strålande, självständig person. För första gången i livet kunde jag verkligen känna att jag tyckte om mig själv, på riktigt. Jag var säker på vem jag var och kunde verkligen strunta i vad någon annan tyckte, det var inte längre väsentligt. Jag tyckte om mig själv och det räckte.

Klipp till vårterminen 2019. Jag inser att för att komma över frustrationen jag känner kring att inte lära mig i skolan så behöver jag ta reda på vad som skaver. Istället för att vänta, sura och vara bitter över att vi inte gör som jag behöver i skolan så tar jag reda på vad jag behöver. Jag vill utmanas, lära mig nytt och testa mina kunskaper. Jag börjar träffa riktigt klienter utanför skoltid. Det är läskigt, svårt och utmanande, men jag löser det och lär mig mycket på vägen.

En ångrar aldrig ett bad.

Klipp till början av höstterminen 2019 och den frustration som finns kring delar i mitt liv som jag inte kan påverka. Jag har identifierat vad jag vill, vad jag kan påverka och jag har gjort allt det som jag kan göra. Ändå finns frustrationen där och skaver. Jag blir lättstött, frustrerad och upprörd över saker i skolan som tar onödigt mycket av min tid. Tid som jag istället hade kunnat lägga på annat, viktigare tycker min hjärna och jag börjar känna mig stressad igen. Jag har identifierat att mitt stress-mode är att plocka på mig problemlösarhatten och bara göra. Mata på, effektivisera, klämma in mer, göra saker för att känna att det händer något, att jag kommer någon vart. Andningen hamnar oftare uppe i bröstet och jag har svårt att varva ner. När jag insåg att det är ett inlärt beteende så slog det mig att jag kan lära nytt, jag kan göra på annat sätt.

En torsdagslektion när vi läser ACT och kapitlet om att lösa problem så är det som att ridån går upp: Jag har ju inga problem! Det jag ser som problem är inte problem, men det är något som inte har en lösning ännu. Mitt problem, inser jag, är att jag är för uppjagad och för trött för att se att jag är på väg. Jag inser att anledning att jag mår bra av regelbunden träning, meditation och sömn är för att då är jag där, i nuet. Jag får det jag behöver, jag plockar av mig problemlösarhatten och jag är medveten om vad jag gör. Jag blir tacksam över små saker i vardagen och jag uppskattar livet på ett helt annat sätt. Jag mår inte bra av att sitta och mejla på lektionerna, ha många bollar i luften, klämma in flera träffar samma dag eller köra kors och tvärs för att vara med på saker.

Jag behöver göra färre saker. Jag behöver tid och luft i schemat för att varva ner mellan varven. Jag behöver göra sådant som tar mig dit jag vill och ge mig tid för att reflektera över den riktningen. Jag behöver varva ner för att se att jag är på väg. Jag går i den riktningen som jag själv vill. Det tar tid, ett steg i taget, men jag är på väg.

Förra veckan när jag och min vän satt uppjagade och frustrerade efter att ha slutat skolan tidigare rusade tankarna.. hem och fixa med hemsida, bokföring, städning osv osv?! Nej, gör mindre. Något för att varva ner, komma bort, göra något vi mår bra av. Naturen, fika, umgänge, klassiskt recept för lycka. Det räckte med att kliva in på handelsträdgården och känna den fuktiga luften så spred sig leendena i våra ansikten. En fika senare var det två helt andra personer som klev ut. När vi sedan åker vidare till havet och jag får bada är livet på topp. Ett dopp i slutet av november är kallt, men vad gör det? Kroppen klarar det och hjärnan mår bra av att chockas lite. Alla uppjagade tankar sköljs bort och kvar finns bara nu. Livet ska levas, inte bockas av. Som jag tränar på det!

Alltså livet!

3 saker jag har gjort:
– Stannat upp och ifrågasatt vad jag håller på med, vill jag verkligen leva mitt liv såhär?
– Identifierat 5 punkter som stressar mig och skrivit ned en lösning på varje punkt.
– Genom ACT blivit medveten om inlärda beteenden vilket har förenklat processen att ändra på det.

3 saker jag gör nu:
– Har luft i kalendern för Njutet.
– Badar när tillfälle ges.
– Dricker en kopp kaffe om dagen och njuter av just den koppen.

Race planering 2019

Förra året landade in på… 30st genomförda lopp. Att åka iväg på helgen och springa lopp var ett sätt för mig att kunna andas. Jag slapp vara ”Cecilia – sjukskriven” och kunde vara bara Cecilia. Jag kunde fungera, inga tankar som jagade mig om att inte duga, inte kunna klara av jobbet, utan bara ett fokus på nästa löpsteg, nästa hinder som fick mig att känna mig normal, välmående. Det var precis vad jag behövde förra året.

I år går jag till vardags i skolan. Jag utmanas och njuter av (nästan) varenda sekund i skolbänken. Jag håller pass, coachar personer, ordnar löpträffar, klurar och funderar på framtiden. Hjärnan är fullt sysselsatt med att lära sig nya saker och jag behöver helgen för att varva ner. Än så länge har jag 6 lopp planerade. Det kommer bli några fler, men jag har inte samma behov av att planera upp varenda helg, utan jag kommer gå lite mer på lust.

OCR VM 2019 känns i dagsläget oklart. Det går av stapeln i oktober i år, mitt i certifieringstider på skolan. Hur mycket jag än älskar att springa hinderbana så vill jag inte att det går ut över utbildningen. Men, jag har ett bra flow i träningen för tillfället och om det fortsätter flyta på, jag får möjlighet till att kvala, månen står i rätt position, kroppen håller osv osv så vem vet. Jag får suga lite på den karamellen.

Det är ju ändå vääääldigt kul att tex bada i lera 😉

Mitt uppe i förändringen

Det slog mig precis att jag har förändrats. Det är svårt att se när jag själv är mitt uppe i det (och att jag har för vana att fokusera på sånt som inte fungerar), men små, små steg i rätt riktning är fortfarande en förflyttning.

Jag talar om hälsa generellt, att det inte längre är bara svart eller vitt. Jag har den senaste veckan känt mig lite småsjuk. Inte däckad-ligga-på-soffan- feber utan snarare snor-i-näsan-tyck-synd-om-mig-förkyld. Tillräckligt sjuk för att inte springa/träna, men fortfarande pigg för att vara på benen och i skolan. Istället för att ge upp helt och tänka ”inte lönt att bry sig om nått när jag inte kan träna som jag brukar” har jag istället tagit lugna promenader/åkt skidor/skridskor i makligt sällskapstempo. Jag var på Ica och köpte sjuk-mat. Tidigare skulle det varit glass, godis, chips, nu var det istället varmrökt lax och färdigsallad. Att jag innan jag lagt mig på soffan och tryckt på play sett till att jag varit ute och fått frisk luft.

Underbart fint att lajva skidåkare.

Jag har tidigare lätt kunna göra dessa valen när jag varit frisk; tränat och rört på mig utan konstigheter, valt att laga mat jag tycker är god osv, men att när jag blivit sjuk har katastrof-tänket kommit och jag har slängt allt överbord ”ingen idé att göra det här när jag ändå inte kan göra det här…”. Det är väldigt fint att inse att jag till viss del har kunnat släppa det, att jag vet att jag inte måste göra saker 100% för att det ska duga (/jag ska duga).

Kan också se det kopplat till godis, om jag börjat äta en godispåse kan/vill jag inte sluta äta den innan den är slut eftersom ”äsch jag har ju ändå förstört allt genom att äta en, då kan jag lika gärna äta alla”. Det gick till ytterligheten att inte äta godis/sötsaker/något tillsatt socker alls.

Sånt fint en kan få se innan S03 E22 drar igång.

Just angående godiset så vill jag äta godis ibland, men jag har lärt mig att:
– finns det godis/sötsaker hemma så äter jag upp det (pga palla laga mat om det finns godis!).
– om jag äter för mycket godis så orkar jag inte äta mat.
– jag behöver äta mat för att ha en kropp som mår bra.

– jag vill må bra.

Hur jag hanterar detta är att inte köpa hem godis om jag inte ska äta det, inga gottegömmor hemma tack. Köper jag lördagsgodis så väljer jag 10 bitar som jag tycker är goda, inte fler för då kommer jag äta upp de ändå och bli sådär obehagligt mätt. Jag vet att det är svårt för mig att snacka med mig själv när jag är hungrig och det finns snabb energi att tillgå, så varför ska jag ens utsätta mig för den situationen? Bättre att jag då inte ens ställs framför beslutet. Att jag kan fundera över vilken mat jag ska laga, inte om jag ska laga mat.

Att vara klok och ibland mycket osmart

Skolstart med en helt ny miljö och sammanhang har gjort att jag mer och mer hittar in till vem jag är och vem jag vill vara. Vad jag mår bra av, vad jag gör för min skull och vad jag vill göra. Motionen har varit en stor del av mitt tillfrisknande från utbrändheten. Jag skriver motion med mening, inte träning. Kalla det vad du vill, men för mig har motion betytt röra på kroppen för att må bra; göra det jag vill, kan och är sugen på för stunden och inte för att det står i något träningsprogram. Det tog mig tillbaka till ett välmående i en fungerande kropp och det tog mig också till OCR-VM i år. Att lyssna på kroppen har efter den här våren fått en helt ny innebörd eftersom jag faktiskt HAR lyssnat och agerat, inte bara lyssnat, vägrat förstå och tryckt undan. Jag har börjat känna vad jag mår bra av och vad jag helt enkelt kan strunta i. 

Hänger lite på gymet nu för tiden.

Genom en oerhört långsam ökning av träningsdos har det gjort att jag är hel i kroppen, men nu när jag börjar känna mig pigg och stark så är det så lätt att köra på… Har märkt av att jag inte är på samma nivå som förra året med träningsmängd och intensitet, men det har känts så bra att ha energi igen vilket gjort att jag ökat i träningsmängd lite för mycket. Lätt ömmande muskler här och där, stelhet i nacke/rygg, små tecken som jag tidigare hade ignorerat och fortsatt tills det blev ännu värre. Nu gör jag tvärtom. Jag stannar upp, kortare ner passen och skär ner på intensiteten. Jag fortsätter att röra på mig, men byter ut några löppass mot spinningpass och crosstrainer. För jag vill hålla i längden. 

Så i vissa områden känner jag mig så ooooerhört klok och insiktsfull, men jag kan ju inte alltid vara smart och förstående… Förra veckan till exempel. Vi körde ett fredagsfys-pass med klassen. En av klasskamraterna tränar Crossfit och har gjort så en längre tid. Hon bjöd in klassen till sin Box och höll ett pass för oss. Passet började med en styrkedel innehållandes marklyft. Jag älskar marklyft. Det är min bästbästa övning, alla kategorier. Har lyft som tyngst 125kg. Det var förra året (eller till och med sent förrförra?). När lyfte jag tungt senast? Jo, det var ju den där utmaningen som Kalle och Brita hade i sin podd, kroppsvikt x antal kg. Jag lyfte 65 kg 65 gånger i början av oktober. Överansträngde ryggen såpass att jag hade ont i 1 1/2 vecka. Utöver det? Njae, kanske ytterligare max 30 st totalt på hela året sett till rena marklyft i gymmet (räknar inte diverse atlasstenar jag lyft  eller däck som flippats under lopp).

Innan svettfest på Crossfit Höganäs.

Den här konversationen gick i mitt huvud när vi skulle bestämma vikter till fredagens marklyft: Okej Cecilia, så förra gången du lyfte 65kg hade du ont i 1 1/2 vecka efteråt pga tok-chockad muskel. Är det rimligt att du idag ska ha 65kg på stången? …
”Julia, vad ska du ha?”
Julia: ”Jag kommer köra med 65kg”.
I mitt huvud igen: Jaaaa, men då så. Fullt rimligt Cecilia att du också tar 65kg, du ska ju bara lyfta det 40 gånger. Äsch, kan ju inte vara alltför jobbigt. Vafan, du har ju lyft 125kg. Det är bara att köra. 

Klipp till efter passet och en begynnande värk i ländryggen. Okej att det inte blev lika jobbigt som förra gången, men jag visste ju redan innan att det var rätt orimligt att jag skulle köra med 65kg, men onödig prestige, gamla meriter, viljan och längtan efter att lyfta tungt gjorde att jag inte riktigt lyssnade på mig själv. Men det kommer komma klokheter där också, så kul är det ändå inte att ha ont i kroppen pga tränat dumt. Jag hoppas ju åtminstone att jag tredje gången lyssnar på mig själv.. 

Numera rätt klok tjej. Oftast… 

Foton tagna av @hejhejastrid . 

Tacksam över livet

Jag har funderat rätt mycket kring mig själv det här året. Det började nog på nyårsyogan när jag under 3 timmar äntligen kände efter och insåg att jag var så fruktansvärt trött in på cellnivå i varje del av kroppen. Hur jag grät och grät och släppte fram all sorg som fanns. Det ser jag som årets bottenläge. Egentligen ett av de bästa när jag för första gången verkligen kände efter, men ändå, ett fruktansvärt bottenläge. Jag insåg hur sjukt trött jag var, hur ledsen jag var över ett gäng faktorer i livet och hur sorgsen jag blev när jag visste att det är jag som har drivit mig själv till denna fruktansvärda trötthet.

Sedan kom sjukskrivning och tid att andas. Jag sov länge, var ute i naturen, åt mycket mat och satt i fåtöljen och läste. Romaner blandat med faktaböcker. Började gräva i mina tankar och mitt beteende, vrida och vända på värderingar och måttstockar. Inte krävande eller med krav på resultat, utan nyfiket. Ifrågasättande med förhoppningen att förstå. Inte klandra eller klanka ner på någon, utan börja ifrågasätta just för att försöka förstå mig själv.

Jag har nu gått i skolan sen 15 augusti. Det känns så rätt. Jag känner mig stimulerad, utmanad, uppskattad, smart, kunnig, erfaren, nyfiken, vetgirig. Jag vill lära mig detaljer, men jag kan också släppa och försöka se helheten. I fredags skrev jag ett prov där jag gick ifrån provet och visste att jag kommer inte ha alla rätt och jag duger ändå. Det är första gången någonsin den känslan infinner sig efter ett prov.

Jag har sen jag började skolan sovit så oerhört gott, som att hela kroppen vet, det finns inget annat jag borde göra, det här är rätt plats för mig just nu. 

Jag har kommit på mig själv att vara glad, tillfreds, nöjd, taggad, peppad, lycklig i en sådan utsträckning att jag nästan blir trött på själv. Kan en person vara så glad hela tiden? Ja, när jag för ett halvår sen hade dödsångest så blir det en rätt stor kontrast och då blir livet dubbelt så färgglatt för det känns så fantastiskt att hitta tillbaka till den Cecilia som inte varit så synlig de senaste åren.

Jag är medveten om att den här känslan inte är konstant, så jag passar på att njuta. Jag så oerhört, innerlig tacksam över att jag sett till att befinna mig just här, just nu.

Bilderna har inte jättemycket att göra med själva inlägget mer än att det är kul med snygga bilder på en själv 😉 Fotade av grymma Astrid Abrahamsson.

OCRVM 2018

Alltså vilken tävling, vilken stämning, vad fantastiskt att jag är en del av detta! Jag kände mig redo för utmaningen och jag var så glad över att överhuvudtaget vara på plats.

När starten gick på fredagen var det så skönt att äntligen få springa iväg. Jag kunde inte påverka mer, nu var det bara att springa. Det kändes lätt, jag kände mig stark. Jag mindes VM 2017 och tog det lugnt för jag vet att det kommer en tävling dagen efter också. Upplevde inga svårigheter förrän på sista rampen där ett halt rep gjorde att jag fick köra en gång till med handskar innan jag tog mig över in i mål.

I mål som 29e dam i min åldersklass, i världen.

Skönt att vara igång, att ha smakat på banan. Veta att kroppen håller, jag är stark, jag hör hemma här, jag kan detta.

Lördagens startfålla var full och jag kände mig toklugn, sekunderna innan vi drar iväg kan jag bara känna en stor lycka över att ha en stark kropp som låter mig hålla på med det här. Kvinnan bredvid ville snickesnacka bort sin nervositet, men jag ville bara stå där och njuta. Adrenalinet som pumpar, nervositeten som finns samlad i startfållan, kraften som är på väg att släppas iväg. Det är mäktigt.

Jag tog det lugnt från starten, vet att 15 km är långt och jag har många möjligheter att springa ikapp de som gasade på från början. Helt enkelt, jag fokuserade på mitt lopp redan från start. Det är aldrig att jag tvekar inför ett hinder, men jag har en tillbakadragen approach för jag känner att jag inte har  oändliga krafter, jag behöver vara smart. Jag behöver ta varje hinder på första försöket för att kunna hushålla med krafterna så långt som möjligt och då behöver jag andas, titta, planera innan jag hoppar på. Kommer till ett hinder med repstumpar som hänger över en pöl med stora bojar i. Helt kryss i mössan på hur jag ska lösa det. 4e försöket och jag tar mig förbi utan konstigheter, förstår inte vad jag gjorde de tre första?

Stairway to heaven är ett annat härligt hinder som jag kört nån gång innan, senast på VM 2017. (Varför träna på det jag kan? 😉 )  Här står det väldigt många kvinnor från min startgrupp som har fastnat. Orsaken är att de två översta stegen är oerhört långt ifrån varandra vilket gör själva övergången väldigt läskig då du är så högt upp i luften. Risken att trilla är som störst och det börjar spöka i huvudet om du trillat ner en gång och sedan ser hur en kvinna bredvid dig ramlar ner och slår armbågen ur led… Jag har ingen bra, explosiv teknik, men jag segar mig upp. Det är i själva övergången jag får problem. I första försöket klarar jag inte av att hålla fast och ramlar ner. I andra tänker jag ”äsch, nu är jag beredd, nu går det”, men ramlar ner. I tredje försöket kör jag en annan variant med en armbåge som stöd, det funkar nästan. I fjärde försöket kör jag på armbågsprincipen och snackar med hjärnspökena. Intalar mig själv att jag kan, för jag känner ju hur nära jag var de andra gångerna, att jag kan om jag vågar och tror att jag kan. Så på fjärde försöket tar jag mig över, hindret avklarat!

Några riggar är inga konstigheter, men i en rigg kommer jag 2/3 innan jag tappar och ramlar ner. Jag är så sur för jag vet ju att jag kan, jag blir irriterad på att jag inte bara swooshar igenom, det borde inte vara några konstigheter. Men det är ett långt steg och jag är inte jätteuthållig i mina armmuskler, så det är svårt. Jag vill-vill-vill klara den och tillslut efter några försök gör jag det. Jag bestämmer mig att hålla i för allt i världen, våga svinga och samtidigt hålla svinhårt. Det går.

15 km är inte jättelångt, men med 100 hinder tar det tid. Jag kommer ihåg efter 7km att jag inte fattar hur jag bara kan ha sprungit mindre än halva loppet? Där är jag trött, sliten och helt redo att gå i mål, men jag fortsätter. Tar lite ny energi, glömmer bort att jag är trött och matar på. Det är väldigt många olika varierande hinder, det är en sjukt bra VM-bana. Blir omsprungen av 3 lagkamrater som hejar och jag hejar någorlunda tillbaka. När jag närmar mig slutet på banan kommer en 4e lagkamrat och jag hinner utrycka mitt missnöje över tidsgränsen. Har typ 1 km kvar och en 15 minuter på mig att ta mig i mål innan jag blir diskad/utom tävlan. Det blir tufft, men vill inte ge upp pga någon himla tidsgräns. Bestämmer mig för att skita i tidsgränsen och bara ta mig i mål med armbandet i behåll.

På hinder 96 tar det stopp. Jag kommer inte igenom. Det finns inga krafter kvar, även efter att jag väntar och vilar. Min kropp är helt slut, jag har ingen liten extrakraft att slänga in. Försöker på knepet att hålla för allt jag kan och det går halvvägs, men jag klarar inte av att lyfta krokarna över kedjan som sitter i vägen. Det är inget svårt beslut att klippa bandet. Jag har varit ute i 4:47 och jag har gett allt jag har. Idag räckte det hit. Tar mig förbi de sista 4 hindrena och tar mig i mål. Jag är trött, men jag är sjukt nöjd.

Jag har sett en helt ny sida av mig själv, en sjukt jävla envis person som vägrar ge upp om genomförande är inom räckhåll. Det finns inte en gnutta besvikelse, jag har gjort det jag ville göra; bestämma själv hur mycket energi jag ville ge under loppet. Absolut att det är lite tråkigt att jag inte tog mig i mål med bandet i behåll, men besviken? Inte en chans. Hade jag haft andra förutsättningar hade jag klarat av alla hinder, men i år såg livet ut såhär och då får jag ju jobba med det jag har.

Jag är imponerad över mig själv, stolt och nöjd. Med insatsen, men framförallt hur jag mentalt klarar av loppet. Hur jag pratar med mig själv, hur jag i frustration och irritation gråter över det där jävla hindret som borde vara så lätt, men jag anklagar inte mig själv. Jag är helt uppe i stunden, frustrationen kommer som tårar, men jag kopplar det inte till mitt självvärde. Jag bestämmer själv vad jag vill göra med mitt lopp. Det är en helt ny känsla att inte ta mig i mål med armbandet i behåll och ändå stråla av stolthet. Jag är så tacksam över den mentala resa jag gjort som har tagit mig dit.

Delar av Team Ultimate OCR, till största delan grabbar, men med en hel del GRL PWR 😉

Det har gått nästan tre veckor sen VM och det första som poppar upp är bra saker. Kommer efter tag ihåg hur fruktansvärt slut jag var i kroppen på lördagskvällen. Så totalt dränerad på energi. Det betydde också att vi inte ställde upp i lagtävlingen. En annan lagkamrat hade slagit i armen så det var ett vuxet beslut att ta, men ändå svårt där och då. Vilja springa, men veta att det är inte schysst mot kroppen. Väldigt glad ändå över att vi inte gjorde det, det hade varit som att öppna dörren för skador och överansträngningar. Det tog mig ändå typ tre dagar innan jag kände mig något sånär som människa igen.

Nu är även biljetter släppta till nästa års VM, på samma plats. Har redan börjat fundera på en game plan för 2019 😉

Mental uppladdning inför VM

Förra veckan söndag fick jag en rejäl dos med nervositet när jag insåg att nu är det nära. Jag skrev en text om hur det kändes då och behövde efter det ta ytterligare steg.

Tur är väl det att jag går på en skola där det finns resurser; 19 klasskompisar som ska bli coacher som kan utmana, peppa och stärka. En lärare som har tävlat i body building och en som varit mental coach till lag inom e-sport. Klart som fan jag vill göra mig redo på alla sätt och ber om hjälp på alla sätt jag kan.

En klasskompis fick mig att fundera över min resa hit, vad har jag lyckats ta mig igenom under året som har fått mig att kvala till VM? Hur vill jag känna veckan inför loppet? Vad vill jag berätta efter loppet? Åter igen tar jag till knepet att tänka på barnen i min närhet. Jag har berättat tidigare om mina lopp för K’s systerson, han var även med och hejade på under ett lopp som gick i Stockholm. Hur ville jag berätta om loppet för honom? Jag vill ju berätta om allt det roliga jag var med om, alla tuffa hinder jag fick testa, hur kul det var att vara där, alla mina kompisar jag fick heja på… Det gav mig en fingervisning om vad det är jag tycker är viktigt.

Torsdagens flygande intervaller.

Av ena läraren fick jag frågan ”Vad kan du påverka?” när jag nojade över att inte bli besviken om jag förlorade armbandet. Jag satt ner senare på kvällen och verkligen funderade, vad är det jag kan påverka?

  • Hur mycket energi jag vill ge; under loppen, i varje hinder, i varje moment i varje hinder.
  • Vad jag säger till mig själv, jag kan säga elaka saker till mig själv eller välja upplyftande ord.
  • Hur jag bemöter andra, vill jag heja på eller tycka folk är i vägen. Jag blir glad av att heja på andra.

    När jag hade förtydligat detta för mig själv så var det inte längre en så stor grej om jag behåller armbandet eller inte. Jag kommer välja att fokusera på det jag kan påverka, jag ska göra mitt bästa för dagen, ge så mycket energi jag vill, peppa mig själv och andra. Sen är det stora spänningsmomentet hur långt det räcker. Det är ju det som är det roliga!

Dessa klargörande tillsammans med avslappning har gjort att jag känner mig redo. Jag känner mig laddad, förväntansfull. I tisdags körde jag en supertung utmaning i gymmet, i torsdags sprang jag snabba intervaller. I helgen var det spa och lugna promenader, idag tisdag yoga.  Imorgon en lugn joggingtur med snabba avslut och ännu mera avslappning, sen är jag fan tokladdad.

Yoga på TanumStrand.

Både mamma och K kommer följa med, så förhoppningsvis kommer det kunna bjudas på uppdateringar via Instagram, @cjagestedt.

Mountain Evolution Race 2018

Eller  att testa gång på gång på samma sätt och förvänta sig ett annat resultat.

När klockan ringde vid 05:30 så ville jag bara gå och lägga mig igen. Jag vaknar i Älmhult, Mountain Evolution Race går i Danmark. Det är första gången vi åker långt till ett lopp över dagen och jag var inte så sugen. Kristoffer sa ”ja, men vi är ju ändå vakna, vi kan ju lika gärna åka”. Och jag funderade, varför gör jag det här? Kom fram till att jag tycker ju att det är kul, jag vill ju springa, så vi åkte.

Väl framme i Danmark sken solen, platsen för lopp var fantastiskt vackert och jag var så glad över att vara där.

Förutom att få springa ett sjukt kul och utmanade lopp hade jag anmält mig i våras med en förhoppning om att kunna knipa en EM-kvalplats. Med tanke på vilken prestation jag gjorde förra helgen (med Icebug Xperience) så var jag rätt trött i kroppen och insåg att jag måste leverera 110% om kvalplatsen skulle lyckas och det var jag inte redo för.

Loppet var uppbyggt kring en amfiteater där start och mål var. Först gjorde vi hinder i del A på teaterområdet, ut på en runda på 6 km med 11 olika hinder, tillbaka till teatern där vi körde hinder i del B, ut på samma 6 km-runda, tillbaka till teatern för hinder i del C som avslutades med att simma ut i sjön till en liten gummibåt där vi fick vår medalj för att sedan springa upp för trappan och in i mål.

Sjukt kul upplägg tycker jag och med armbandsprincipen uppskattar jag loppet ännu mer. Många tunga hinder, nya hinder-varianter som är enkla men fiffiga, fantastiska funktionärer, fin löpning och sjukt härlig stämning gör Evolution Race till ett riktigt bra lopp.

När jag kom in mot teatern efter första varvet kunde jag inte förstå hur jag ens skulle klara av ett varv till, jag var så sliten. Hade gjort flera försök på en low rig innan jag lyckades (genom att hänga i knävecket i en ring, varför testade jag inte det efter första försöket?), det hade tagit hårt på armarna. Där gav jag helt upp tankarna på en kvalplats och bara kämpade för att ens ta mig i mål.

Ett av hindrena i del B var Stairway to hell (kallas vanligtvis Stairway to heaven eftersom du ska klättra uppåt/nedåt). På Evolution Race var det en variant där du skulle klättra främst i sidled, men även i uppåt/nedåt. Missade på första försöket, skakade loss och körde sen igen. Istället för att göra det lugnt och metodiskt satsade jag på fart och tog det. Det gav mig energi.

Tog mig igenom löpvarv nr 2 utan några konstigheter, flög igenom low rigen på första försöket. Var sjukt trött och sliten, men förvånad över att jag helt plötsligt var tillbaka på teatern. Det betydde att jag bara hade del C kvar, sen var jag färdig!

En variant på laxtrappa var ett testhinder och således också undantag från de obligatoriska. Skönt eftersom jag inte har någon teknik alls och kunde bara hoppa ett steg av 6. 30 burpees innan jag fick gå vidare.

Lyfta tung sten, kul! Bära tung sten, skoj! Klättra rep, inga konstigheter! Sen till det ökända hindret Cliff Hanger.

Det jävla hindret fick jag bråka rejält med i våras på Polar Evolution Race innan jag tillslut klarade det. På EM flög jag igenom, tre gånger på tre dagar, så självförtroendet var högt. Men fan.

Trötta armar, trötta ben. När jag på ett försök fastnar och ramlar ner och är nära att slå i det hårda underlaget börjar det spöka i hjärnan. Jag försöker några gånger till halvhjärtat eftersom jag blir rädd att tappa taget och skada mig. Tittar på klockan, det är fortfarande gott om tid till time cap, kommer på att jag har handskarna med mig. Något försök till med handskar, men jag är trött. Tänker igenom hur exakt jag ska sätta fötterna, var jag ska greppa, när jag kan ta till armhålorna. Jag väntar, masserar underarmar, väntar ytterligare. Tillslut bestämmer jag mig, nu eller aldrig. Jag tar mig igenom de fyra första hängande skivorna, det gjorde jag innan också. Det är mellan den fjärde och femte skivan som avståndet mellan fothålen är som längst och skräcken som störst. Jag tar mig igenom. Jag tar mig även vidare till 6e och sista skivan. Jag hänger, armar och ben skakar, jag lyckas inte uppbåda kraft till att häva mig upp och nå klockan. Jag får ge upp, klippa bandet. Det är surt, absolut, men jag är sjukt nöjd över att det var pga skakande armar och inte pga skräck som jag fick ge mig. Jag känner mig stärkt av hindret, jag blir sugen på att träna på att ge lite till. Kunna krama ur det där sista även när kroppen skriker. Den dagen var inte idag, det blir en annan gång.

Med ett leende hoppar jag i sjön för att simma ut till den lilla gummibåten för att hämta min medalj. Leendet växer när mannen i båten ropar ”nämen, är det inte min svenska väninna? Kom hit så ska du få något fint, något som blänker, simma lite fortare bara”.

Jag kan inte simma, armar och ben skakar efter ansträngningen på Cliff Hangern, men jag plaskar mig framåt och jag är nöjd.

Jag är nöjd över att få min medalj, jag är nöjd när jag hasar mig upp för trappan och jag är sjukt nöjd när jag tillslut går in i mål. Jag springer lopp för att utmana mig själv, för att imponera på mig själv och för att känna glädjen över att klara av saker jag inte trodde jag kunde. Evolution Race utmanar verkligen, det är tungt, men jävlar vad roligt det är.

Nedan följer bildkavalkad, som vanligt fotade av Kristoffer, stort tack för det!

Upp och ner med däck

En weaver-variant, över/under utan att nudda mark.

Många olika tunga grejer att bära.

Sjukt vackert, full fart framåt!

Ännu mer tunga grejer, tre varv!

Mot flera hinder!

Stairway to hell.

Att det kan vara så kul att hoppa igenom ett hål!

Krampvarning! Höga väggar, jo jag tackar.

Hej tung sten. Älskar att lyfta tunga stenar.

Lite för mycket bakvikt.

Mental breakdown/omladdning.

Ett sista försök som gick nästan.

Alltid kul att bada!

Nöjd tjej med medalj och skrapsår.

Evolution Race, jag hoppas vi ses igen!

Tough Viking 2018

Förutsättningar:

15km långt lopp; kan räkna på en hand hur många längre OCR-lopp jag har gjort tidigare.

Träningsnivån under året; fokus har varit att må bra, att komma ut ur sjukskrivningen, få tillbaka energi i kroppen.

Erfarenhet av loppet i Helsingborg förra helgen; påminnelse om att inte gå ut för hårt och bränna ut mig.

Vila inför lopp; sprang ett lugnare pass i tisdags vilket gjorde att kroppen kändes pigg.

Mål med loppet? Ta mig runt hel, med tanke på både amerikanska fotbollsspelare och elhinder vilket jag har sett folk skada sig rejält på. (Varför ha hinder med den skaderisken?)

Tänkte att om jag tog mig i mål på 2:20 skulle det vara grymt. Beräknat på att jag i våras sprang Tough Viking Slottskogen och Stadion på typ 1:07-1:10. De loppen var 8km, detta 15km, = borde ta typ dubbelt så lång tid + lite till pga jobbigt att springa lång tid.

Såg det även som en chans att slipa på tekniken:

• Att direkt ta mig an hinder utan att stanna upp och andas innan.

• Komma upp i fart direkt efter genomfört hinder.

• Bibehålla god löpteknik hela loppet, då vet jag att jag springer snabbare.

• Hålla farten uppe genom hindret, tex krypandet.

Att inte tveka utan snabbt kasta mig över kanten i en kullerbytta.

Att hoppa och greppa långt in på plattorna, snabbt vandra vidare med händerna och utan tvekan hoppa vidare till nästa platta.

Istället för att gungandes i takt ta flera pinnar åt gången (och vrida rätt rejält i handflatorna) testade jag att snabbt-snabbt ta en pinne i taget. Kändes effektivare och med mindre skav i handflatan, men frågan är om det var mer tidseffektivt?

När jag höll farten uppe från löpning och bara kastade mig framåt-uppåt utan tvekan var jag nästan över direkt utan mycket extrasvängar med benen. Det kändes mäktigt, jag kände mig svinstark! (Kanske var en 10-11km in i loppet?)

Jag har en förmåga att glömma bort grejer som hänt under loppet. Om du frågar mig i vilken ordning jag har tagit hinder eller var jag sprang så har jag med stor sannolikhet svårt att svara på frågan. Jag följer markeringar och tar hindrena som kommer, men väldigt oklart i efterhand. Så när jag såhär i efterhand ska komma ihåg vilket hinder var det jag tvekade inför, högst oklart. Kan ha varit short rope där jag tog några andetag eller om det var lianen? Jag minns väl att jag tvekade, andades, analyserade och sen körde. Vi snackar bara några sekunder, men helt i onödan då jag klarade hindret utan konstigheter.

Att ha med hjärnan i matchen är viktigt, jag tappade den i träsket och sjönk ner i hål istället för att överblicka och se att det fanns en betydligt enklare väg. Men jag vågar lita mer och mer på att kroppen är stark, hjärnan behöver inte vara med i alla hinder. Jag kan det här, jag har gjort det flertalet gånger och jag känner igen tecknen när kroppen är trött. Det är då jag behöver analysera om jag behöver safe:a och köra på ett säkrare sätt, annars är det bara att kötta.

nöjd_tjej_89

Jag kom i mål på 1:59:05. Grymt nöjd med detta! Eftersom träningen inte har innehållit mycket fart så vet jag att jag har inte farten i kroppen. Däremot har jag ett betydligare snabbare långsamt tempo än tidigare. Kunde inte pusha alltför mycket, men jag kunde hålla ett jämnt tempo där jag kände mig stark.

Är svinnöjd med känslan jag hade genom hela loppet, jag kände mig stark, jag kände mig pigg. Lite jobbigt mentalt där nånstans när vi inte ens hade sprungit halvvägs och jag började bli trött, men då var det bara att bibehålla god löpteknik så hade jag hjärnan upptagen 😉

Hade fantastiskt roligt med nära-kära som var på plats och hejade. Att jag plockar repet närmast brorsan bara för att han ska kunna ta en snygg bild eller att jag hinner med att svara på Andreas/OCRpoddens frågor mitt under loppet visar ju att jag inte pushade in i kaklet idag, men vad gör det? Stark känsla i kroppen, alla hinder på första försöket (Nä! Ljug? Tvekade på sista superhöga väggen kom jag på nu.. fast kan ju påstå att det var första försöket.) och kom i mål på betydligt snabbare än planerat. Kul! Kul att springa lopp!

Foton tagna av Kristoffer, förutom då denna stage:ade repbild 😉 och från plates:en som bror bjuder på.

Mudlife OCR 2018

I ett svettigt Älvdalen gick Mudlife OCR av stapeln. Det är tre veckor sen EM och pga lätt skadad + förkylning har mitt enda tuffare träningspass under dessa veckor varit Swimrun-loppet vi sprang den 21/7. Alltså inte en optimal uppladdning, men jag var inställd på detta och tänkte att jag tränar på det jag kan.

Starten gick och jag stod längst bak i elitfältet. Jag visste att jag är inte på topp, jag behöver inte knuffa mig fram, utan jag tar loppet i min takt. Starka damer tog täten direkt och jag ansträngde mig för att inte hänga med i ett alltför snabbt tempo, jag hittade min fart och kunde springa på. Trots den tryckande värmen kände jag mig stark och snabb, men farten är inte längre vad den var. Tuff träning har inte varit prioriterad under våren.

Satte alla hinder på första försöket och tränade på att inte pausa utan attackera direkt. Gick fint på flertalet, men rampen krävde mental pepp.

Istället för att tankarna ska mala ”nästan sist i fältet, varför ställer jag ens upp i elit?” så peppade jag mig själv med ett stort, ihopbitet leende och ”fan vad grym jag är som är här och springer idag och vad ballt att jag springer elit”.

Tryckte även på i löpningen med planen att Kristoffer när som helst kan dyka upp i skogen och då ska han fota mig med ett snyggt löpsteg. Sen när han dök upp kanske jag ändå var lite trött och löpsteget släpade lite, men jag har aldrig tagit ut mig såhär mycket på ett lopp innan. Kul!

Försökte även snabba på rörelserna med att välta däck, böja, plocka upp, flipp över, repetera. Där kan du söla bort mycket tid, idag kunde jag fläska på.

Kryphinder är ett av mina långsammaste hinder. Jag drar ner farten och passar på att ta det lugnt. Försökte att inte sakta ner alltför mycket, men med tanke på att det här var det längsta kryphinder jag sett och lite rädd om knät så vågade jag inte dra på allt för mycket.

På totalen:

Superfint lopp i fantastisk miljö.

Mycket fin skogslöpning upp och ner i naturen.

Många bra hinder och några nya finurliga.

Gillade starkt hur tävlingsledningen samlade både elit och qualifier innan för att gå igenom reglerna. Springer du qualifier för att kvala till elit så ska samma regler gälla för dig och jag gillar hur de poängterade detta.