Hälsa genom träning, kost och stresshantering

Det var namnet på sommarkursen som jag höll i Älmhult i år. Ungdomar som i februari fick veta att de fått jobb inom kommunen fick i mars veta att de inte fick jobba pga covid-19. Snabbt fixades andra lösningar fram och via Studieförbundet Vuxenskolan blev jag tillfrågad att hålla i denna kurs. 

9 st ungdomar i ålder 15-17 år som under 2 veckors tid skulle hänga med mig. De hade själv valt om och vilken kurs de ville gå och att det var deras jobb, de skulle få betalt för att gå på kurs. 

Min tanke med kursen var att det skulle bli som ett smörgåsbord av sådant som hör hälsa till. Vi vet oftast att träning är bra och godis är dåligt, men hur viktigt är sömn? Finns det en mer nyanserad bild av godis och kost? Kan träning och rörelse se ut på olika sätt? Vad är psykisk ohälsa och vad kan jag göra åt det? Varför är det viktigt att ibland stanna upp och bara andas? Vad säger forskare om tarmbakterier? Hur mår man om man dagligen går en promenad i skogen? 

Barfotaträning och balans stod på schemat.

Vi träffades mellan 9-14:30 måndag-fredag. Jag la upp dagarna så att förmiddagarna blev informativa genom  att jag höll en föreläsning eller att vi lyssnade på en podd om ett specifikt ämne. Sedan ut på promenad i skogen i ca 45 minuter för att två och två diskutera det vi hört och fundera kring sina egna tankar om ämnet. Tillbaka i storgrupp och lyfta det du plockade med dig från föreläsningen/podden/promenaden. Innan lunchrasten landade vi på varsin matta för att lyssna på en avslappningsövning eller kroppsscanning.

Eftermiddagarna fyllde jag med inspirerande sommarprat på temat hälsa, träningsprofil och om psykisk ohälsa eller annan podd på ett hälso-tema, tex från Psykologipodden och Kropp & Själ. Sedan blev det aktivitet, vi hade löpteknik, tränade i utegymet, gjorde yoga, var på studiebesök på vegansk restaurang osv. Vissa dagar avslutade vi med en avslappning och andra dagar bara med samling.

Både styrka och kondition på schemat!

När jag berättade om kursen jag skulle hålla var de flesta reaktioner av slaget ”åh vad lyxigt att få betalt för att gå en kurs om hälsa, det hade jag också velat göra!” och någon reagerade med att säga att ungdomar borde lära sig jobba och att kommunen la pengar på fel saker.

Båda synsätten hade jag med mig in i planeringen. Det gjorde att vi tog en runda plogging och städade upp i området, men sen resonerade jag så att om jag kan få en av de här ungdomarna att hitta verktyg för att må bättre så kommer det i längden spara mycket pengar åt kommunen. Om jag kan öppna upp ett synsätt på psykisk ohälsa som visar att ungdomarna inte är ensamma om att känna panikångest, orimlig stress, självmordstankar, långvarigt dåligtmående osv och även visa att det finns lösningar, det finns verktyg att använda sig av så är mycket vunnet.

En skogspromenad är bra för både knopp och kropp!

I en av poddarna konstaterade forskare att stress är en kroppslig funktion. Den är inte skadlig, det är bristen på återhämtning efter en stressig period som är skadlig i längden. I en annan pratas det om om ångest på liknade sätt. Tänk vad skönt att få höra det som 15-åring! 

Jag är oerhört glad över att denna utmaning, att prata om hälsa utan att bli klämkäck eller supertorr. Att hitta ämnen som intresserar målgruppen och försöka på olika sätt variera upplägget för alla ska kunna ta till sig information. Genom att fråga på olika sätt och vid olika tillfällen har jag fått en uppfattning om vad som var kul och vad som var mindre uppskattat, men det är en svår målgrupp att få feedback ifrån. Jag hoppas att jag har kunnat så diverse olika frön som fastnat, olika sorter hos olika människor.

Radio P4 Kronoberg var intresserade av vår kurs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.