Löpning i Siggaboda naturreservat

Älmhults komun har släppt denna broschyr. Perfekt tänker jag att ha som inspiration till löpturer och att se andra delar av kommunen. Jag tycker att det är spännande och roligt att springa på nya ställen, men jag behöver någonting att förhålla mig till fortfarande. Jag vill inte springa ”rakt ut i skogen och se vart vi kommer” utan jag vill gärna ha något att utgå från, äventyrslöpning lightversionen.

Nr 12 i broschyren är vandringarna kring Siggaboda Naturreservat. Aldrig varit i krokarna + den längsta vandringen (12km) gjorde att vi bestämde oss att åka hit. Lite svårt att hitta exakt startpunkt, men vi hittade en gräsplätt som kanske är den utmärkta parkeringen på kartan (nere vid punkt 3), kanske inte eftersom vi efter löpturen hittade blåa markeringar ännu längre in än där vi parkerat. Lite oklart, men parkeringsmöjligheter finns (ta sikte på Farabolsvägen 690-20, Kyrkhult i google maps).

Vi följde blåa markeringar från början. För en vandring kan det ha varit tillräckligt tydligt, men när du springer och har fullt sjå med att trixa dig fram i den tekniska naturen så var de på sina ställen lite för glesa. Även på sina ställen där skogsarbete skett så var det lite av en skattjakt till att hitta fortsättning på stigen. Av de utmärkta stoppen (4 st på blåa rundan) hittade vi 2. Missade Trelänsstenen där Småland, Blekinge och Skåne län möts även fast jag på kartan kan se att vi var där.

På det stora hela var det väldigt bra markerat tills det helt plötsligt satt en sista blå prick på en stolpe, stigen fortsatte, men vi hittade inga fler markeringar. Vi fortsatte längs med stigen, konstaterade enligt telefonen att vi var bra bit bort, kom till en skogsväg och kunde fortsätta längs med den tills vi kom till stora vägen och tillbaka till parkeringen. Efteråt ser vi på ett ungefär var vi gått fel, det var betydligt tidigare än där markeringarna slutade. I höjd med Rävabacken skulle vi på något sätt svängt av (och följt andra blå markeringar?). Turen skulle varit 12km, men vi kom upp i närmare 18km. Ingen fara när vi hade vatten med och tid på oss, men tänk om vi inte haft det?

Vad vi har i våra ryggsäckar och vad jag ger mig själv för tips till nästa gång kan du läsa här.

Här kommer diverse bilder från turen och det varierande lanskapet:

Över, under, förbi. Dessa fallna stammar tillsammans med mycket sten gjorde att framfarten blev väldigt lugn på sina ställen.
Grönt i tusen olika nyanser. SÅ himla vackert.
Sjöar var det gott om, även fast de ibland bara skymtade mellan träden.
”Känner du lukten? Det luktar sommarskog!”
Så himla glad när vi kom hit och jag trodde vi typ var framme. Det var vi ej.
Ännu mera skogsväg väntade tydligen.
Avslutade turen med ett bad. Dock på annan plats, närmare hemmet.
Den totala sträckan. Någonstans mellan kilometer 12 och 13 skulle vi svängt tillbaka. Men vi följde bara markeringarna…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.