Mitt uppe i förändringen

Det slog mig precis att jag har förändrats. Det är svårt att se när jag själv är mitt uppe i det (och att jag har för vana att fokusera på sånt som inte fungerar), men små, små steg i rätt riktning är fortfarande en förflyttning.

Jag talar om hälsa generellt, att det inte längre är bara svart eller vitt. Jag har den senaste veckan känt mig lite småsjuk. Inte däckad-ligga-på-soffan- feber utan snarare snor-i-näsan-tyck-synd-om-mig-förkyld. Tillräckligt sjuk för att inte springa/träna, men fortfarande pigg för att vara på benen och i skolan. Istället för att ge upp helt och tänka ”inte lönt att bry sig om nått när jag inte kan träna som jag brukar” har jag istället tagit lugna promenader/åkt skidor/skridskor i makligt sällskapstempo. Jag var på Ica och köpte sjuk-mat. Tidigare skulle det varit glass, godis, chips, nu var det istället varmrökt lax och färdigsallad. Att jag innan jag lagt mig på soffan och tryckt på play sett till att jag varit ute och fått frisk luft.

Underbart fint att lajva skidåkare.

Jag har tidigare lätt kunna göra dessa valen när jag varit frisk; tränat och rört på mig utan konstigheter, valt att laga mat jag tycker är god osv, men att när jag blivit sjuk har katastrof-tänket kommit och jag har slängt allt överbord ”ingen idé att göra det här när jag ändå inte kan göra det här…”. Det är väldigt fint att inse att jag till viss del har kunnat släppa det, att jag vet att jag inte måste göra saker 100% för att det ska duga (/jag ska duga).

Kan också se det kopplat till godis, om jag börjat äta en godispåse kan/vill jag inte sluta äta den innan den är slut eftersom ”äsch jag har ju ändå förstört allt genom att äta en, då kan jag lika gärna äta alla”. Det gick till ytterligheten att inte äta godis/sötsaker/något tillsatt socker alls.

Sånt fint en kan få se innan S03 E22 drar igång.

Just angående godiset så vill jag äta godis ibland, men jag har lärt mig att:
– finns det godis/sötsaker hemma så äter jag upp det (pga palla laga mat om det finns godis!).
– om jag äter för mycket godis så orkar jag inte äta mat.
– jag behöver äta mat för att ha en kropp som mår bra.

– jag vill må bra.

Hur jag hanterar detta är att inte köpa hem godis om jag inte ska äta det, inga gottegömmor hemma tack. Köper jag lördagsgodis så väljer jag 10 bitar som jag tycker är goda, inte fler för då kommer jag äta upp de ändå och bli sådär obehagligt mätt. Jag vet att det är svårt för mig att snacka med mig själv när jag är hungrig och det finns snabb energi att tillgå, så varför ska jag ens utsätta mig för den situationen? Bättre att jag då inte ens ställs framför beslutet. Att jag kan fundera över vilken mat jag ska laga, inte om jag ska laga mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.