Nyårslöften?

Jag har inget emot nyårslöften, så länge de är välplanerade och genomtänkta, att de är smarta;

Specifikt

Mätbart

Accepterat

Realistiskt

Tidsbestämda

Jag gick in i 2016 med ett träningsmål: Jag ville få till en regelbunden träningsrutin. Inte särskilt lätt att veta när det är uppnått, när ska firas liksom?

Så inför 2017 köpte jag mig en kalender som skulle hjälpa mig med målen (hade gått lika bra utan kalendern, men där och då kändes det som att jag behövde den). På ett väldigt tydligt sätt var jag tvungen att berätta för mig själv, vad vill jag göra i år?

Jag satte korta och långa mål, mål som gick in i varandra och några mål som var väldigt lätta. Det blev några vändor enligt SMART-modellen, är det tillräckligt specifikt? Går det att mäta? Är det jag som vill det här? Är det rimligt? Och framförallt, när ska jag börja/när ska det vara klart?

Det bästa med att skriva ner saker är att det blir på riktigt, jag har berättat för mig själv att det är detta jag villa göra. Och är det nedskrivet så går det också att justera och stryka.

Detta ritade jag upp som mål för 2017 (ingen ambition att rita snyggare så dissa inte det konstnärliga uttrycket 😉 ). Några är inringade, dessa uppnådde jag, några är bortprioriterade längs med vägen. Det är bilder på mig som står på händer, äter en morot (=äta majoriteten vegetariskt), en VM-medalj, Kristoffer och jag som springer i skogen och det dokumenteras, Kristoffer och jag på ett tåg (=åka till nära och kära), mig i en ELIT-väst, fotoalbum, ekonomimål och ett rent och fint hus. Det enda som jag inte ritade var ”sluta snusa”-målet. Hm, undrar om det konstnärliga egot satte stopp där? 🙂

Jag uppnådde en del av dem och de andra insåg jag under vägen att det inte var mål som jag ville prioritera nu. Att stå på händer till exempel, det hade varit ballt tycker jag, men inte tillräckligt ballt för att lägga tid på insåg jag efter ett tag när jag fortfarande inte hade testat. Då var det viktigare för mig att vara ute och springa till exempel.

För att visa på hur jag skulle ta mig dit så gjorde jag såhär:

Det blir ju supertydligt för mig själv. Gör jag det jag ska? Hinner jag med det jag tänkt? Känns målen fortfarande rimliga och uppnåeliga?

Nu när jag läser det så tänker jag att det inte är supertydligt, men jag tyckte att det räckte då. Och det gav resultat.

Uppdelningen enligt

Dream – skriv ner drömmen

Goal – sätt en deadline

Plan – stolpa upp vägen dit med delmål/steg på vägen

Action – sätt datumen på när stegen ska tas/delmålen vara uppnådda

gör det väldigt enkelt och tydligt att stolpa upp hur jag ska nå mitt mål.

Märker jag att det inte går åt rätt håll så kikar jag över målen och funderar om de stämmer fortfarande om så är fallet ser jag över stegen i Plan. När det blev för mycket så bortprioriterade jag de målen som jag inte tyckte var särskilt viktiga för att kunna satsa på jag verkligen ville uppnå.

Du måste inte ha några mål eller nyårslöften, men om du vill uppnå något, ta hjälp av ovan metoder, det underlättar!

Det är häftigt att sätta mål, att våga prioritera sig själv och sina drömmar, satsa och kanske nå hela vägen eller inse halvvägs att det inte var värt det jobbet, omprioritera och uppnå något annat istället. Våga satsa på dig själv!

// Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.